• Hem
  • Författare
  • Böcker
  • LCHF & FILM
    • Sanningen om LCHF
    • Vetenskaplig forskning
  • Recept
    • Antirasistisk grönsaksröra med färskost
    • Ostron
    • Egengjord färskost
    • Fläskkotletter
    • Husets Wallenbergare
    • Fransk senapsfisk
    • Smörgåstårta LCHF
    • Vegetarisk lasagne
    • Fylld röding
    • Vegetarisk vitkålslasagne
    • Pocherad fisk med medelhavssås
    • Kålpudding
    • Gun-Maries surdegsbröd
  • Kontakt
  • Information
    • Bokinformation
    • För hälsans skull
  • Blogg
  • Fotografer / Formgivare
    • Fotograf
    • Formgivare
Kostens underverk

En påbyggnads blogg

Kappvänderi är inte en väg till framgång

3/19/2018

 
 En länk som passar till inlägget om SVT:s kommande dietkostprogram , se nedan. Hur SVT: arbetar med sinaTV- program. Den bör läsas innan kommentarer ges i höst - om någon nu vågar, vill eller kan tycka till.  Så här tycker en leg.lärare bl.a. i samhällskunskap för gymnasiet: Om ett samhälle ska kunna gå framåt i utvecklingen behövs diskussioner samt feedback för det positiva och negativa (om det finns något). Diskussioner är en grund till utveckling. Om alla människor "har kappvänderi" tappar människor både förtroende och engagemang. Att leta fel ska man inte men om man anser att det här klarar jag  t.ex. söka en utbildning, ett arbete, laga en maträtt med eget recept, översätta en artikel, byta däck då ska man göra det.

Man ska alltid försöka se framåt även om ens värld känns "upp och ned". Det är dock viktigt att göra det rätt.  Därför önskade jag få möjlighet till synpunkter på recepten  om kosten LCHF, då jag grundat kosten 2008 med att skriva den första svenska kokboken med lågkolhydratkosten LCHF.  Och då jag har en lång kostutbildning i bagaget samt är examinerad lärare och därmed även van vid att skriva kostschema, ansvara för budget m.m.  Med mina böcker, Smörstektböckerna med LCHF-kost och Lowcarbguiden, minskar vikten men det är endast Lowcarbguiden som minskar bukfetman i första hand.  Vissa saker är vi människor bättre på än andra och förhoppningsvis kan vi våra yrken genom utbildning som bygger på kunskaper. Läraryrket har varit både lärorikt och roligt men tyvärr alltför stressigt.

Igår ringde en gammal vän, som jag känt sedan början av 1970-talet, som berättade att hans dotter nu letar nytt arbete. Jag blev ledsen när jag hörde det då hon kom att utbilda sig till gymnasielärare. Hon var, och är säkert fortfarande, uppskattad och omtyckt av elever, föräldrar, kollegor men stressen och mycket annat med yrket gör att hon som lärare nu lämnar yrket framöver.  Det är inte bra när var fjärde lärare i Sverige funderar på att gå ned i arbetstid, enligt tidningen Skolvärldens senaste nummer. Kunskap är det viktigaste vi har och den måste man värna om, vilket jag försökt och försöker genom mina böcker och föreläsningar om hur man kan skydda sitt hjärta med hjälp av kost och livsstil. 

Livsstil är bl.a. sömnen som är en viktig del av människans liv. Det har i dagarna kommit fram ny forskning vid Uppsala universitet, som visar att sömnen påverkar funktioner som inlärning och att hantera stress. Solljus och fysisk aktivitet under dagen hjälper oss att sova bättre.  Så här säger Christian Benedict, docent i neurovetenskap:  - Tidigare forskning har visat att arbetsmiljön är viktig för nattsömnen. En arbetsmiljö med stress och oro kan ge sömnproblem, vilket i sin tur påverkar oss psykiskt. Det har dock inte helt klarlagts tidigare hur sömnbrist påverkar vår arbetsförmåga.

Det är under sömnen som hjärnan bearbetar dagens information. Under sömnen sållar hjärnan bort dålig information och sparar den viktiga. C. Benedict har undersökt hur sömnbrist påverkar förmågan till stresshantering. inlärning och arbetsprestationen i övrigt.  Hjärt- och kärlsystemet är beroende av sömnen och risken för diabetes typ-2 ökar för att  utvecklas vid kronisk sömnstörning. 

I ett experiment utsattes studenter som sovit olika länge för bl.a.  ett avancerat matematiktest som motsvarar stressade situationer vanliga på arbetet eller i skolan.  Så här svarade docent Benedict: - Vi kunde konstatera att sömnbrist påverkar vår förmåga att prestera och bedöma på ett negativt sätt. De som sovit en hel natt klarade det bra men de som hade sovit en halv natt tappade tio procent av informationen. 

Undersökning har visat att mellan 30-40 procent av alla vuxna sover mindre än 7-8 timmar per natt, som är rekommenderat. Man anser att mobiltelefoner och övrig digital tillgänglighet påverkar vår sömn men det är även viktigt att man får solljus och fysisk aktivitet för en bra nattsömn. I min bok Hjärtvänlig mat livsstilsboken som skyddar ditt hjärta, Norstedts förlag, där jag har en medförfattare, står det mer om sömnens betydelse och dess påverkan på kroppen. Jag tog kontakt med professor Torbjörn Åkerstedt innan boken skrevs då jag ville att han skulle intervjuas och vissa frågor som jag tog upp med honom finns med i boken. Det är en bra bok med många goda recept som är näringsrika. Boken tar förstås också upp hur stress påverkar hjärtat. Boken är skriven p.g.a. personliga orsaker och det ligger flera års arbete med att läsa litteratur och studier bakom mitt synopsis.

Jag vill påpeka att de lärare som är utbildade och examinerade lärare vill göra ett bra arbete och är ärliga människor. Lärare är, som jag upplevt det, människor som vill göra sitt bästa för andra både barnen de utbildar och undervisar samt deras föräldrar.  Jag har utbildat och varit handledare för både lärarkandidater och vuxna och anser att även de är personer som vill väl. Jag tycker att man ska se till lärares dåliga ekonomiska situation då lärare bl.a. som jag själv är eller andra lärare blir fattigpensionärer. Det är inget man tänker på så som ung men sparandet behövs för att klara en pension efter en femårig akademisk utbildning där man lånar pengar från CSN för studier och börjar arbeta vid ca. 30-års ålder. Då händer följande: Man måste spara ca. 4.000 :-  -- 5.000:- kronor i månaden för att få en normal pension på ålderns höst.

Vill Sverige ha kunskaper för sin kommande befolkning behöver landet utbildade och examinerade lärare för att hålla en acceptabel nivå i relation till andra I-länder. Hur vet man det? Jo, PISA-undersökningen visar resultat. När jag var ung låg Sverige i topposition. Idag gör vårt vackra land inte det längre. Kunskapsnivån sänks konstant. Att kunna läsa, räkna och skriva är grunden för kunskap. Är grunden stabil går det lätt att bygga vidare, är grunden vinglig blir det svårare. Lärare orkar inte fortsätta i yrket, bl.a. på grund av stress, som är examinerade och legitimerade och då blir det svårt. Därtill är det bra med en lön som står sig i konkurrens med andra yrken. Här får man väga för- och nackdelar d.v.s. hur viktig är kunskap?  Kanske är den som jag uppfattat SVT:s programserie och som jag fått besked om den går inte att jämföra! Tror inte vi kan lyfta bort PISA-undersökningar, prov,  läxförhör, försvara sin uppsats, disputationer och säga att "Jag jämför inte Din kunskap  med andras".!!!!!!!! Som lärare för att detta inte ska missförstås väljer jag ett nytt uttryck: jag vill inte ge en "känga" till någon utan i mitt fall är det en pjäxa som är så mjuk och behaglig att den kan hjälpa mot skavsår.
Se inte ned på lärare för att de har lågstatus i Sverige, det är de som lagt grunden till att alla svenska medborgare kan läsa, skriva och räkna. Det är grunden för att klara gymnasiet och en vidareutveckling i samhället.
  • Att klara grundskolan är basic som många klarat av och därifrån skaffat sig en excellent vidareutveckling. Alla måste inte fixa gymnasiestudier men du som  får magont och tvekar när du läser detta, kom ihåg att du är du och att du inte bara är värd ett bra liv och en bra tillvaro utan att du fixar det och mycket mer när du tror på dig själv. För du vet inuti dig själv att klara det du förutsätter dig.
  • För många år sedan fick Sverige sin första kvinnliga läkare, vid namn Karolina Widerström. Det var en otroligt tuff och mentalt stark dam som bl.a. uttryckte följande: "Ty ännu har icke inträffat att kvinnan icke genomfört det som hon verkligen velat". Det är mycket sant och jag anser det ska gälla även för män, skriver för alla så skriver hen och hoppas Karolina skulle sagt att det är självklart. När hon levde från 1856 till 1949 var tankesättet annorlunda. Men i rimlighetens namn så måste det i denna tidsålder gälla ett hen för alla, anser jag. När Karolina blev Sveriges första kvinnliga läkare så gällde det förstås för hennes tidsera. Vi får alla kämpa men bör göra det i Karolinas anda, anser jag. Inte hur som helst, var som helst, när som helst men för alla i vårt demokratiska land bör vi föra utvecklingen framåt med kunskap som första argument och form.
  •  Det kan inte vara fel att Sverige blir toppat i PISA-undersökningar även om det är decennium sedan så kan  detta ändras. Vi ska vara medvetna om att våra kunskaper mäts mot andra länders och att vi inte kan göra mer än vårt bästa. Tänk på Karolina och var stark genom att våga tro på dig själv i första hand utifrån gällande riktlinjer för ett fungerande samhälle. Vi människor måste leva våra liv och våga det i jämförelse med andra vad de än säger för så fungerar samhället. Vi förlorar inte på att våga vara oss själva utan vinner på det i förlängningen och kom ihåg att det finns bara en en av dig och det är Du. Ta hand om Dig.
​​Copyright ©
Länk till SVT:s underlag för sin arbetsdokumentation:
https://www.svt.se/nyheter/sa-arbetar-vi-pa-svt-nyheter


Comments are closed.

    Skribent

    Gun-Marie  
    ​Copyright ©

    Arkiv

    Januari 2023
    December 2022
    November 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    Augusti 2022
    Juni 2022
    Februari 2022
    December 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Augusti 2021
    Juni 2021
    Maj 2021
    April 2021
    Mars 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Augusti 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Maj 2020
    Mars 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augusti 2019
    Juni 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Augusti 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    April 2018
    Mars 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017

    Kategorier

    Alla

    RSS-flöde

hem

om

tjänster

kontakt

Copyright © 2017, Fluffins
  • Hem
  • Författare
  • Böcker
  • LCHF & FILM
    • Sanningen om LCHF
    • Vetenskaplig forskning
  • Recept
    • Antirasistisk grönsaksröra med färskost
    • Ostron
    • Egengjord färskost
    • Fläskkotletter
    • Husets Wallenbergare
    • Fransk senapsfisk
    • Smörgåstårta LCHF
    • Vegetarisk lasagne
    • Fylld röding
    • Vegetarisk vitkålslasagne
    • Pocherad fisk med medelhavssås
    • Kålpudding
    • Gun-Maries surdegsbröd
  • Kontakt
  • Information
    • Bokinformation
    • För hälsans skull
  • Blogg
  • Fotografer / Formgivare
    • Fotograf
    • Formgivare